”Vi ogillar kyrkans girighet”

Vi har ingenting mot religionen men vi tycker inte att staten ska bekosta religionsundervisningen i skolan. Vi ogillar kyrkans girighet, säger Leszek Jażdżewski, en av initiativtagarna till aktionen En Sekulär Skola och chefredaktör för tidskriften Liberté.

Enligt En Sekulär Skola kostar religionsundervisningen årligen skattebetalarna 1.35 miljarder złoty (3,25 miljarder svenska kronor). De pengarna kunde användas till annat som fler lektioner i utländska språk eller nya datasalar i skolorna.

Vi anser att religionsundervisning ska vara ett frivilligt ämne, säger en annan initiativtagare Bożena Przyłuska.

Nu har En Sekulär Skola samlat in 100 000 namnunderskrifter från människor som stöder förslaget om att kyrkan själv ska bekosta religionsundervisningen och när namnteckningarna verifierats lämnas förslaget in till sejmens talman.

Nu gäller det att få parlamentarikerna med på noterna – ett inte helt enkelt projekt i det religiösa Polen. Men initiativtagarna ska uppvakta politikerna i utskotten, uppmana alla politiker att ta upp och stödja förslaget om en sekulär skola i valkampanjen.

Enligt grundlagen är Polen ett sekulärt land, men i verkligheten har kyrkan sedan decennier mycket stort inflytande, inte minst i skolan. Elever har rätt att byta ut religionsundervisningen mot utbildning i etiska och moraliska frågor det är i realiteten svårt att få rektorerna att följa den delen av skollagen eftersom de lokala prästerna tydligt visar sitt missnöje.

Namninsamlingen påbörjades i augusti, och det har alltså gått förhållandevis snabbt att få ihop de 100 000 underskrifter som krävs för att ett medborgarförlag ska tas upp i parlamentet. På listan finns många kända namn, bland dem Robert Biedroń, förre världsmästaren i boxning Dariusz Michalchewski, författaren Manuela Gretkowska, teaterchefen i Poznań Maciej Nowak och politiker som Ryszard Kalisz från SLD (Vänsteralliansen), Janusz Palikot och Barbara Nowacka från Din Rörelse. (gazeta.pl och wB 29 sept 15

Läs också Låt kyrkan betala religionsundervisningen i skolan >>