Siemoniak: Viktigaste valet sedan 1989

Försvarsminister Tomasz Siemoniak.  Bild: wikipedia.

Försvarsminister Tomasz Siemoniak.
Bild: wikipedia.

Valet den 25 oktober blir det viktigaste sedan 1989, det visar vilken väg Polen kommer att ta, säger försvarsminister Tomasz Siemoniak. Under de närmaste tre veckorna måste vi kavla upp ärmarna och övertyga så många polacker som möjligt om att de ska rösta på regeringspartiet PO (Medborgarplattformen).

Det var i valet 1989, det första något så när fria valet sedan andra världskriget, som Polen röstade bort den sittande kommunistregimen.

Med utgångspunkt för de opinionsmätningar som regelbundet görs och redovisas i medierna får PO ett styvt jobb om de ska bryta nationalkonservativa oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa) dominans. PiS har ökat kraftigt under våren och efter presidentvalet, då partiets kandidat Andrzej Duda vann. (Polskie Radio 5 okt 15)