Alla vill valdebattera i tv

Förenade Vänstern (ZL) och det nya partiet ModernaPolen (NowoczesnaPL) protesterar mot att TVP (statliga polska televisionen) arrangerar en valdebatt mellan regerande PO (Medborgarplattformen) och det största oppositionspartiet PiS (Lag och Rättvisa). Den statliga televisionen får enligt lag varken favorisera eller utesluta någon. Det finns alltså juridiska problem och frågan är hur TVP kommer att lösa dem.

Planen var att två valdebatter skulle hållas. I den första skulle representanter för de två största valkommittéerna delta. I praktiken skulle det vara en debatt mellan nuvarande premiärministern Ewa Kopacz från PO och utmanaren Beata Szydlo från PiS. Till den andra debatten skulle samtliga valkommittéer inbjudas.

Ewa Kopacz har tackat ja, medan Beata Szydlo fortfarande tvekar.

Förenade Vänstern samt ModernaPolen har skickat in var sin protest. En debatt mellan Kopacz och Szydlo antyder att det bara finns två valmöjligheter, menar Ryszard Petru från ModernaPolen. Förenade Vänstern kräver att man ställer in debatten.

TVP har rätt att arrangera även andra debatter, inte bara de som påbjuds enligt lag, säger tv-kanalen till tidningen Gazeta Wyborcza.

Dorota Tubielewicz Mattsson