KORWiN firar opinionssiffror i champagne

Vi är övertygade om att vi kommer att få ett bra resultat i valet den 25 oktober, och utan stöd av oss kommer ingen att kunna bilda regering. Det säger ledarna i det excentriska partiet KORWiN och firade på fredagen läget med champagne.

Enligt en – av många – färsk opinionsmätning skulle KORWiN komma upp i 7 % i valet den 25 oktober och Tomasz Sommer säger att partiets verkliga stöd äntligen syns i opinionsundersökningarna.

Vi kommer att vara en dark horse i parlamentsvalet, precis som vi var i EU-valet förra året, säger Przemysław Wipler, och med vår hjälp kommer regeringen att sänka skatter, minska byråkratin och de statliga utgifterna.

Det som höjer våra siffror är att vi är ett litet parti som kämpar för rättvisa åt de fattiga, sade Wipler. Men också för att vi är motståndare till alla illegala invandrare.

Vi är det enda parti som radikalt vill ändra allt i Polen, säger Tomasz Górski. Men det viktigaste är att människorna ska få behålla pengarna i sina egna fickor.

Partiet KORWiN grundades av Janusz Korwin-Mikke när han blev utkastad ur sitt tidigare parti Nya Högern. Namnet KORWiN är initialerna i orden Koalicja Odnowy Rzeczpospolitej Wolnośći Nadzieja (Koalitionen för Återställande av Republikens Frihet och Hopp).

Korwin-Mikke är politikern som orsakar bestörtning närhelst han dyker upp. I EU-parlamentet hyllar han Putin och monarkin, han gör hitlerhälsning, uttalar sig föraktfullt om andra parlamentariker och judar, och han ertappas med att sova eller lägga patiens under debatterna i Bryssel. Han vill förbjuda kvinnlig rösträtt, abort, homosexuellt partnerskap och att funktionshindrade ska få vistas på offentliga platser.

Varför så många som mellan fem och tio procent av väljarna i olika sammanhang röstar på Korwin-Mikke och hans partikamrater är tämligen obegripligt för en icke-polack. En förklaring ska vara att politikerföraktet är stort och att man kan rösta på den ene pajasen lika väl som den andre. (Rzeczpospolita och wB 15 okt 15)