Protester mot PO-PiS-samtal i tv

Beata Szydło dissar Europeiska rådets ordförande, Donald Tusk. Foto: Magnus Manske, wikipedia.

Beata Szydło.
Foto: Magnus Manske, wikipedia.

Ewa Kopacz. Foto: wikipedia.

Ewa Kopacz.
Foto: wikipedia.

På måndag kväll sammanstrålar Ewa Kopacz från regeringspartiet Medborgarplattformen (PO) och Beata Szydło från oppositionspartiet Lag och Rättvisas (PiS) i tv-programmet Samtal om Polen.

Dagen efter blir det valdebatt mellan ordförandena i de mindre partier som också ställer upp i valet den 25 oktober.

Upplägget har retat gallfeber på de mindre partierna, som anser att arrangören, statliga TVP, därmed tydligt graderar partierna i ett A- och ett B-lag.

Tre partier, Bondepartiet (PSL), Förenade Vänstern (ZL) och Kukiz’15 kräver nu att programmet med Kopacz-Szydło ska ställas in.

Vi har aldrig haft tvåpartisystem i Polen och det är heller ingenting som polackerna har velat ha, säger Förenade Vänsterns ledare Barbara Nowacka på en presskonferens på torsdagen.

Vice premiärminister Janusz Piechociński, som är ordförande i PSL betraktar debattupplägget som ett mord på demokratin.

De två stora partiernas kampanjledare Stanisław Karczewski (PO) och Marcin Kierwiński (PiS) tycker däremot att upplägget är helt OK och ser ingen anledning att göra några förändringar. Arrangören, det statliga tv-bolaget TVP, är helt enigt.

Samtal om Polen är inte en valdebatt i strikt mening, försäkrar TVP. Det är mer tänkt som ett aktualitetsprogram.

Frågan är ju om regeringschefen Kopacz och hennes allvarligaste utmanare Szydło klarar av att sitta och småprata om tillståndet i landet fem dagar före valet utan att ha synpunkter på motpartens vallöften och prisa de egna ambitionerna. (Polskie Radio och wB 16 okt 15)