– Valet avgör om vi får ha kvar demokratin

Tomasz Lis. Foto: Przemek Jahr, wikipedia.

Tomasz Lis oroar sig för valutgången.
Foto: Przemek Jahr, wikipedia.

Oppositionspartiet Lag och Rättvisa (PiS) fungerar inte utan en fiende, säger Tomasz Lis, chefredaktör på Newsweek Polska. Fienderna är ofta människor som är intellektuella auktoriteter och som vi har att tacka för Polens självständighet. Nu riktar man sitt hat mot flyktingar, de kallas parasiter, pest etc. och de är ju inte ens politiska fiender.

Valet nästa söndag handlar, enligt Lis, om huruvida polacker väljer en liberal demokrati eller en auktoritär makt. Ytterst handlar det om att antingen acceptera det styrelseskick som Polen valde vid kommunismens fall för 25 år sedan eller förkasta det. Om PiS vinner valet den 25 oktober blir det bara nationell enighet som räknas, inte medborgarna. Staten kommer att övervaka allt och PiS har den ledande rollen. Allt med katolska kyrkans välsignelse.

Läs vidare >>