Polackerna skickar hem mindre pengar

Polacker som arbetar utomlands skickade hem knappt 1,9 miljarder euro (18,7 miljarder svenska kronor) under årets första sex månader. Det är 5 miljarder mindre än under samma period 2014, visar siffror från centralbanken NBP.

Ändå ökade antalet emigranter med 124 000, vilket kan utläsas av statistik från GUS (Polska Statistiska Centralbyrån).

Att man inte längre skickar hem pengar beror på att allt färre emigranter räknar med att flytta tillbaka till Polen, säger ekonomen Karolina Sędzimir till tidningen Dziennik Gazeta Prawna.

Undersökningar har visat att mer än hälften av de polacker som rest till Storbritannien eller Irland för att söka arbete där har bestämt sig för att stanna. Även en stor del av dem som flyttat till Tyskland och Nederländerna räknar med att inte flytta hem igen. Därmed tar de familjen med sig och har ingen anledning att skicka pengar till det gamla landet.

Sedan Polens anslutning till EU 2004 har polska emigranter skickat hem nästan 190 miljarder złoty (450 miljarder kronor). (Dziennik Gazeta Prawna 19 okt 15)