Svenska invandrare i polska medier

Oppositionsledaren Jarosław Kaczyński sade nyligen i parlamentet att i Sverige gäller sharialag i 54 områden. Både svenska ambassaden och svenska medier reagerade: i Sverige gäller svensk lag. Och så är det. Polackerna är oroliga för att det ska komma invandrare, men det är inte så farligt som man tror, skriver tidningen Politykas korrespondent i Sverige, Tomasz Walat.

Sverige ligger främst i världen när det gäller integration, 80 % av svenskarna anser att invandrare ska ha samma rättigheter som svenskar. De övriga tjugo procenten tycker som Sverigedemokraterna.

Det finns problem – invandrare från Syrien, Irak och Libyen kan ha sina gamla värderingar med sig i bagaget. Det har hänt att unga invandrarflickor velat leva som svenska ungdomar och mördats av sina konservativa familjer. I vissa områden ser man en radikalisering bland muslimerna, och en orsak är att unga araber inte tycker att de har någon framtid. Oroligheterna i Husby för ett par år sedan var en reaktion på arbetslöshet, svårigheter att få utbildning och polisens brutalitet, sade Jerzy Sarnecki, kriminolog med polska rötter.

Men Sverige tjänar miljarder på invandrarna, hävdar Walat. Utan invandring hade Sveriges befolkning varit 25 % mindre, hela ekonomin skulle ha varit 20 % mindre, kommunikationerna skulle fungera betydligt sämre och armén skulle vara svagare. Sverige behöver fler invandrare!

Idag kommer 80 000 invandrare varje år till Sverige, men på 1800- och 1900-talen utvandrade 25 % av befolkningen, främst till USA.

Det första stora invandringen till Sverige ägde rum efter andra världskriget. Först kom finländare, sedan balter och även polacker. För sjuttio år sedan evakuerade de Vita Bussarna fångar från koncentrationslägren till Sverige, och efter kriget kom tiotusentals arbetare från södra Europa och Finland till svenska fabriker.

Kommunerna har ansvaret för invandrarna och det tar lång tid att få asyl, varje fall granskas noggrant av Migrationsverket.

Men varje medalj har två sidor. Lysande exempel på invandrare som gjort karriär i Sverige är Zlatan Ibrahimovic, Katarina Sandström och Aleksander Wolodarski. Han lämnade Polen 1968 och blev stadsarkitekt i Stockholm. Hans son Peter Wolodarski är född i Sverige och chefredaktör på Dagens Nyheter, tidningen som alltid försvarar invandrare.

Många gator i Sverige har blivit mer färgrika tack vare invandrarna, och om det blir så i Polen om 20 eller 30 år behöver man inte vara orolig.

Sigge Fedyk
Wrocław