PiS fick egen majoritet

När vallokalsutredningen offentliggjordes kl 21 visade det sig att segern för det ultrakonservativa och EU-skeptiska oppositionspartiet PiS, Lag och Rättvisa, är total.

PiS får i vallokalsundersökningarna 39,1 % och 242 av 460 mandat i parlamentet. PiS har alltså egen majoritet om inget oväntat inträffar.

Den blivande premiärministern Beata Szydło förklarade i sitt tacktal till väljarna att det goda resultatet inte varit möjligt utan ordföranden Jarosław Kaczyński.

Under de första fem jublande minuterna från PiS valvaka visades bara Kaczyński och hans brorsdotter medan Szydło var utanför bild.

Regerande Medborgarplattformen, PO, får 23,4 % och 133 mandat. Premiärminister Ewa Kopacz har erkänt sig besegrad.

Det nyaste missnöjespartiet Kukiz’15 får 9,0 % och 44 platser i parlamentet, det liberala Moderna får 7,1 % och 22 platser.

Bondepartiet PSL får 5 % och klarar precis gränsen om resultatet står sig, vilket ger 18 platser.

Övriga kandidater hamnar alla under 5 %-gränsen, men det absurt reaktionära KORWiN ligger mycket nära med 4,9 %.

Förenade vänstern – 6,6 % – Förenade vänstern är en valkoalition, och behöver därför 8 % av rösterna, vilket man inte uppnådde i det här valet. Vänstern tycks alltså helt idag utraderat ur det polska parlamentet.

Det lilla nya vänsterpartiet Tillsammans fick 3,9 % – ett inte oävet resultat av ett parti som dels bara funnits i ett halvår, dels tillhör den radikala vänstern.

Valdeltagandet var 51,6 %. Det definitiva resultatet kommer på tisdag. (wB 25 okt 15)