Kaczyński var huvudperson på PiS valvaka

Det religiösa och ultrakonservativa PiS (Lag och Rättvisa) blev alltså vinnaren i söndagens parlamentsval i Polen. Under mängdens jubel tog ordföranden Jarosław Kaczyński till orda sedan de preliminära valresultatet offentliggjorts några minuter efter kl 21. Han började med att påminna om sin bror, framlidne presidenten Lech Kaczyński, som nästan på dagen för tio år sedan valdes till landets president.

Utan honom skulle vi inte vara här, sade Kaczyński.

Lech Kaczyńskis dotter Marta Kaczyńska som deltagit i valkampanjen, stod tätt bakom partiledaren med en stor bukett blommor, medan den blivande premiärministern, Beata Szydło befann sig längre bort.

Vi sträcker ut en hand till alla som vill ha en förändring till det goda, sade Kaczyński, nu är det inte hämnd som gäller och inga negativa känslor. Men lagen kommer att verkställas. Vi ska inte ge oss på dem som har fallit, även om det är deras eget fel och de faller med rätta. Nu är kampanjen över och vi måste komma ihåg att vara ödmjuka.

Efter partiledarens tal släpptes den blivande premiärministern Beata Szydło fram och ställde sig på Kaczynskis högra sida.

Vi skulle inte ha vunnit om det inte vore för Jarosław Kaczyński, och han förtjänar applåder och tack, sade hon. Vi vann eftersom vi konsekventa har arbetat mot de mål som president Lech Kaczyński en gång ställde upp, sade hon. Utan alla de polska män och kvinnor som talat om vad som var viktigast för dem och vad partiet ska arbeta för hade vi inte vunnit. Nu litar de på oss och vi ska ödmjukt fortsätta det arbetet.

Att Szydło så tydligt fick spela andrafiolen efter ordföranden Kaczynski och hans brorsdotter är väl en antydan om att hon inte ska känna sig för säker på sin post. Hon blir nog premiärminister – men hur länge får hon sitta kvar? För tio år sedan när Kaczyński bildade regering med några småpartier blev Kazimierz Marcinkiewicz regeringschef, men petades efter mindre än ett år av Kaczyński som tog själv över. (TVP inf, gazeta.pl och wB 25 okt 15)