Gay präst informerade påven i förväg

Krzysztof Charamsa skrev brev till påven om hur kyrkan behandlar homosexuella präster. Foto: Przemek Jarocin, wikipedia.

Krzysztof Charamsa skrev till påven om hur kyrkan behandlar homosexuella präster.
Foto: Przemek Jarocin, wikipedia.

Innan prästen Krzysztof Charamsa tillsammans med sin pojkvän kom ut som homosexuell på en presskonferens i Rom hade han skrivit ett brev till påve Franciskus, där han anklagar kyrkan för att göra miljoner homosexuellas liv till ett helvete.

Charamsa pekar på hyckleriet från Vatikanen, som fördömer homosexuella präster trots att prästerskapet är fullt av homosexuella. Han skriver också att han efter en period av bön och lidande bestämt sig för att offentligt kritisera de kränkningar som kyrkan begår mot hbt-personer och att han inte längre stod ut med homofobin, marginaliseringen och stigmatiseringen. Han vädjade också till Vatikanen att upphäva förbudet mot homosexuella präster.

Påven svarade inte på brevet, vilket fick Charamsa att precis före Vatikanens synod om familjefrågor gå ut och berätta om sin sexuella läggning.
Charamsa har senare blivit avstängd från sin församling och får inte längre utöva prästyrket. (TVP info 28 okt 15)