Filmfestival med judisk tema

I Warszawa pågår just nu den 13:e filmfestivalen med judiska teman. Ett av syftena med festivalen är att motverka främlingsfientlighet, antisemitism och brist på tolerans. Under den sju dagar visas trettio filmer från Polen, Tyskland, Israel, Holland, USA, Kanada, Slovakien och Schweiz.

Bästa film tilldelas festivalens Grand Prix, 15 000 złoty (ca 35 000 kr), som finansieras av Kulturdepartementet. Den statliga televisionen TVP sponsrar ett specialpris om 10 000 złoty (ca 24 000 kr).

Festivalen, som arrangeras av POLIN, museet för de polska judarnas historia, inleds med med Sprawiedliwy (Den rättfärdige) av Michał Szczerbica från 2015. Filmen skildrar den polska landsbygden under andra världskriget och polackernas diametralt olika ställningstagande vad gäller hjälp till judarna.

En annan viktig film är Amnezja (Amnesi) av Jerzy Śladkowski, en dokumentär om Kielcepogromen 1946. Mot bakgrund av det som ägde rum för 70 år sedan visar Śladkowski hur mycket ondska som finns inom oss alla och hur ett obearbetat trauma kan sätta spår i kommande generationer. Huvudpersonen Piotr kommer hem efter en lång utlandsvistelse och försöker ta reda på vilken roll hans farfar hade i pogromen.

Piotr Chrzans Klezmer (Klezmer), uppmärksammad på filmfestivalen i Venedig, handlar också om de polska böndernas förhållningssätt gentemot judar. I filmen skildras en enda dag år 1943 då en grupp unga människor träffar på en sårad jude i skogen. Var och en av dem har en uppfattning om vad man ska göra i den här situationen och alla måste möta sin rädsla för den tyska ockupanten, sina egna fördomar och de ingrodda stereotyperna.

Utländska filmerna på festivalen är bland annat Jean-Jacques Zilbermans dramakomedi För livet! och en israelisk dokumentär av Rani Saar om terrorgruppen Svarta Septembers kapning av ett Sabenaplan år 1972.

Med festivalen som ett återkommande evenemang vill arrangörerna sprida kunskap om den judiska minoriteten i Polen och i världen. Man vill gärna bilda och utbilda och därmed bekämpa främlingsfientlighet och antisemitism.

Dorota Tubielewicz Mattsson