Wałęsa kritiserar benådning

Lech Walesa. Foto: Medef, wikipedia.

Lech Walesa.
Foto: Medef, wikipedia.

Det är oacceptabelt och omoraliskt! Det säger Lech Wałęsa, Solidaritetsikon och själv en gång statschef om att president Andrzej Duda benådat den förre Säpo-chefen Mariusz Kamiński, som dömts till tre års fängelse för maktmissbruk när han förra gången hade samma jobb.

När toppen bryter mot reglerna kan man inte vänta sig att allmänheten ska följa dem, säger Wałęsa upprörd till radiogdansk.pl. Och de – dvs det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) – svär på att de ska respektera lagen!

Med det här beslutet förgås Polen, säger expresidenten. Vi har domstolar, vi måste respektera deras utslag. Det här är rena sandlådan!

Herr president, försök att rätta till det här, vädjar Wałęsa. (Wpolityce.pl 18 nov 15)