Ett ögonblick, Peter Eklund
ordförande i Svensk-Polska Samfundet

Ni fyller 90 år i vår. Hur tänker ni fira det?

Peter Eklund, ordförande i Svensk-Polska Samfundet.

Peter Eklund, ordförande i Svensk-Polska Samfundet.

Vi har bokat Vasasalen på Uppsala slott till lördagen den 16 april för en jubileumsfest. Det kommer att bli högtidstal och underhållning tillsammans med en välsmakande buffé. Vi hoppas att många av medlemmarna ska ha möjlighet att delta då priset för festen kommer att subventioneras.

Festen blir på kvällen och tidigare på dagen har vi klarat ut årsmötet och en guidad visning av Domkyrkan. Där har vi ju Katarina Jagellonska koret och målningen över Krakow.

Det blir en heldag i Uppsala för att fira våra anrika 90 år.

Och egentligen är det ju inte länge sedan vi hade 80 årsfesten på Ljunglöfs slott. Samtidigt startade återigen Uppsalaföreningen så här kommer vi att bli 10 år.

Hur har Samfundet kunnat bli så gammalt?

Orsaken till att vi lyckats bli så gamla är alla de eldsjälar som lägger ned så mycket ideellt arbete på de olika lokalföreningarna. Utan dem inget samfund!

Vad har hänt sedan 2006 när Samfundet fyllde 80?

Vi har fått flera nya medlemsföreningar – 2006 bildades Svensk-Polska Föreningen på Gotland och i Uppsala. Året därpå kom också Göteborg igång.

Två föreningar har jubilerat – det är Skåneföreningen som fyller 50 år i år och Blekingeföreningen som fyller 40. Nästa år är det Gotlandsföreningens och Uppsalaföreningens tur – de har nu funnits i tio år vardera och jubilerar samtidigt som Samfundet, som bildades 1926.

Samfundets uppgift är att sprida kunskap om Polen, och det gör vi via medlemsmöten, föreläsningar, utställningar, konserter och inte minst resor. Vi har många kontakter i Polen, och utbytet över gränsen är givande för både oss och polackerna.

Vid protokollet
Gunilla Lindberg