Krisen kan förmå Wałęsa att bli politiker igen

Förre Solidaritetslsedaren Lech Wałęsa tar gärna emot flyktingar i sitt hem. Foto Scorpio Studio.

Förre Solidaritetslsedaren Lech Wałęsa engagerar sig igen.
Foto Scorpio Studio.

Om vi inte återgår till att vara förnuftiga måste jag kliva fram igen och leda kampen! Det säger Lech Wałęsa, Solidaritetsikon och f.d president, med anledning av konflikten om de förändringar som det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) drivit igenom om Konstitutionsdomstolen (KT).

Tro mig – och det här vet jag av erfarenhet – den här situationen blir bara farligare, sade Wałęsa. Om situationen urartar ännu mer anser han att man bör hålla en folkomröstning för att avgöra om polackerna vill ha nyval.
PiS-ledaren Jarosław Kaczyński liknar konflikten mellan regeringen och oppositionen, som initierat en EU-debatt om utvecklingen i Polen, vid striden mellan den underjordiska motståndsrörelsen, AK, och Gestapo under andra världskriget.

Anledningen till konflikten är att PiS drivit igenom utnämningarna av fem nya domare till KT.

På torsdagen röstade PiS, som har egen majoritet i parlamentet, också igenom ytterligare en ändring i lagen om Konstitutionsdomstolen. Den går ut på att domstolen inte kan fatta beslut utan att minst tretton av de femton domarna är närvarande vid sammanträdet.

En av tvistefrågorna gäller KTs utslag från den 3 december. Där åläggs president Andrzej Duda att svära in de tre domare som den förra regeringen i god tid före maktskiftet utsåg. Beskedet mottogs inte med entusiasm från PiS, och premiärminister Beata Szydło kanslichef sade direkt att beslutet inte skulle offentliggöras – och därmed inte kunde träda i kraft. På onsdagen publicerades emellertid det omstridda utslaget. Återstår att se hur presidenten ska hantera frågan.

Men eftersom PiS nu har fem egna domare i KT blir det svårare för domstolen att enas i de fall där PiS -regeringens reformer eventuellt är grundlagsstridiga. (Polskie Radio och wB 16 dec 15)