Wałęsa: Risk för inbördeskrig

Lech Walesa. Foto: Medef, wikipedia.

Lech Walesa.
Foto: Medef, wikipedia.

Presidenten gör allt för att splittra polackerna, och om regeringen tvingar igenom förändringarna i lagen om Konstitutionsdomstolen (KT) är det risk för inbördeskrig. Det sade nationalikonen Lech Wałęsa, till TVP på torsdagskvällen. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) underminerar demokratin.

Jag hade inte tänkt att jag skulle kommentera vad regeringen gör, men efter president Andrzej Dudas tal i Gdynia häromdagen blev jag mycket upprörd, sade Wałęsa, och nu har jag inget val.

Duda talade vid en ceremoni till minne av demonstranter som sköts ihjäl av kommunistregimens polis 1970. Duda ansåg att Polen efter kommunismens fall skamligen misslyckats med att straffa dem som bar ansvaret för regimens brott.

Visst behövs det göras förändringar i Polen, men regeringen agerar inte i enlighet med den öppna och demokratiska processen, sade den förre Solidaritetsledaren. Om de fortsätter på det här sättet är jag rädd att det leder till inbördeskrig.

Polens tredelade maktdelning är nödvändig, sade Wałęsa. Det är den lagstiftande, den verkställande och den dömande makten.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński var en gång rådgivare åt den tidigare varvselektrikern som blev Polens förste demokratiskt valda president efter andra världskriget.

Wałęsa anser nu att Polen bör folkomrösta om en förkortning av mandatperioderna för presidenten och parlamentet. Ända ner till två år, eller rent av ett år, säger han. Då går det snabbare att göra sig av med en regering som inte följer de demokratiska reglerna. (TVP 18 dec 18)