Wałęsa: De får inte förstöra det vi har byggt upp

Lech Walesa. Foto: Medef, wikipedia.

Lech Walesa.
Foto: Medef, wikipedia.

Jag är lite trött, men snart har jag inget val. De får inte förstöra vårt verk, jag vill inte se hur Polen förlöjligas utomlands. Det säger Solidaritetsikonen och förre presidenten Lech Wałęsa till den tyska tidningen Die Welt. Han har inte lust att engagera sig i politiken igen, men om han måste, så har han stor erfarenhet och många vänner som kommer att följa honom, säger han.

Wałęsa är orolig för utvecklingen i Polen och över gatuprotesterna som han menar bara kommer att öka.

De styrande säger att de är valda på fyra år, men gatan är inte nöjd med det, säger Wałęsa. Nu kräver man en folkomröstning för att driva fram ett nyval. Det kommer regeringen att säga nej till, och då ökar demonstrationerna. Rätt som det är kommer det något provocerande och sedan smäller det.

President Duda, som ju ska stå över partipolitiken, har han inte mycket förtroende för.

Han har ju svurit på grundlagen att respektera det som är rätt, han ska vara politiskt oberoende, men det är uppenbart att han arbetar för regeringspartiet, konstaterar expresidenten. Han är ingen bra president, jag skäms över honom!

Om Beata Szydło vill han inte säga så mycket – hon har varit premiärminister så kort tid.

Men vad regeringen hittills har gjort och sagt gör inget bra intryck, sade Wałęsa. Jag tycker inte om det som händer nu, och om det blir värre måste jag fundera över vad jag kan göra för att få landet ur den är situationen. Det är inte så att jag har lust, men jag har så mycket erfarenhet och en hel del vänner som skulle följa mig. Men vi har en maktdelning i Polen, och den måste varje regering följa. (Die Welt 22 dec)