Polen vill byta bidrag mot Natostöd

Utrikesminister Witold Waszczykowski. Bild wikipedia.

Utrikesminister Witold Waszczykowski.
Bild wikipedia.

Om Storbritannien stödjer Polen i Nato, så kan vi acceptera de brittiska kraven på att immigranter i Storbritannien inte ska få ut lika mycket av välfärden som britterna själva.

Det sade utrikesminister Witold Waszczykowski i helgen.

I förhandlingarna med EU vill London ha rätt att begränsa de olika bidrag som idag betalas ut till immigranter lika väl som till de egna medborgarna. En stridsfråga har varit om barnbidrag ska utgå även för de barn som stannat kvar i hemlandet när föräldrarna rest till Storbritannien för att arbeta. Polackerna är den största gruppen EU-migranter i Polen och polska politiker har hittills stenhårt vägrat att ens diskutera frågan.

Men nu kan alltså den nya regeringen tänka sig att kvitta detta mot stöd i kraven på att Nato ska öka sin militära närvaro på den östra flanken.

Vi är medvetna om att det brittiska välfärdssystemet inte kan hjälpa alla, och därför höjer vi nu både barnbidragen och lönerna i Polen, sade utrikesministern. Och så kan London ställa upp för oss vad gäller den internationella säkerheten.

Vi uppfattar oss fortfarande som en andra klassens Nato-medlem eftersom det inte finns några betydande allierade styrkor eller permanenta försvarsinstallationer i Centraleuropa, konstaterade Waszczykowski. Och det ger Ryssland en förevändning att agera i regionen.

Natos nästa toppmöte ska enligt planerna hållas i Warszawa i sommar, men det finns uppgifter om att USA börjat fundera på att flytta mötet till något annat land. En anledning skulle vara oro för utvecklingen i Polen – dels vad gäller demokratin, dels de sociala utgifterna i förhållande till försvarsbudgeten. Polen vill ha mer hjälp av Nato samtidigt som man satsar många miljarder på att sänka pensionsåldern – frågan är naturligtvis om det innebär att moderniseringen av det polska försvaret skjuts upp. (Polskie Radio och wB 4 jan 16)