Spänningen ökar mellan Polen och Tyskland

Den polska regeringen anser att valsegern i oktober ger mandat att låta statens intressen underordnas det vinnande partiets vilja. Det sade EU-parlamentets talman Martin Schulz i helgen till den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Det är en farlig Putinisering av europeisk politik, sade Schulz. Men under den debatt som EU-parlamentet ska hålla den 19 januari kan hela det demokratiska spektret från vänster till höger göra klart att den polska politiken strider mot EUs grundläggande värderingar.

Även Viviane Reding, EUs förra kommissionär med ansvar för rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap, är bekymrad.

En attack på rättsstaten börjar alltid med en attack på författningsdomstolen, säger hon. Sedan tar man medierna, först de offentliga, sedan de privata. Vi måste stärka det polska civilsamhället innan man ger upp motståndet.

Detta har inte oväntat orsakat irritation i Warszawa och utrikesminister Witold Waszczykowski har bett den tyske ambassadören i Polen komma upp på departementet för ett samtal om tyska politikers antipolska uttalanden.

Justitieminister Zbigniew Ziobro i sin tur har skickat brev till den tyske kommissionären Günther Oettinger, som vill aktivera rättsstatsmekanismen och sätta Polen under bevakning.

Ett sådant uttalande från en tysk politiker väcker de värsta föraningar i Polen, skriver Ziobro. Jag är själv barnbarn till en polsk officer som under andra världskriget deltog i den underjordiska kampen mot ”tysk bevakning”. Den medielag som den polska regeringen arbetat fram, har betydligt fler demokratiska lösningar än den tyska lagstiftningen, skriver han enligt den ultrakonservativa webbportalen fronda.pl. (faz.net 10 jan 16)