Wałęsa: Låt oss reda ut det här med agent Bolek

Förre Solidaritetslsedaren Lech Wałęsa vill reda ut ryktena om att han skulle vara agent Bolek..

Förre Solidaritetslsedaren Lech Wałęsa vill reda ut ryktena om att han skulle vara agent Bolek.

Solidaritetsikonen Lech Wałęsa vill nu försöka avsluta de spekulationer som av och till dyker upp – främst i högermedierna – om att han före Solidaritetstiden skulle ha varit angivare åt kommunistregimens säkerhetspolis.

Nu senast i julhelgen kom två tonårsflickor med punkfrisyr och mikrofon fram till honom utanför kyrkan och ville ha ett uttalande om agent Bolek.

2005 anklagades han av en annan facklig ledare, Krzysztof Wyszkowski, för att under agentnamnet Bolek fram till 1976 ha försett säkerhetspolisen med information om människor i sin omgivning.
Några år senare publicerade IPN (Nationella Minnesinstitutet), den myndighet som undersöker kommunistiska och nazistiska brott mot polackerna, en bok där den vidlyftiga dokumentationen pekade ut Wałęsa som kommunistagent. Boken var skriven av två historiker på IPN, Sławomir Cenckiewicz och Piotr Gontarczyk*.

Wałęsa har flera gånger anmält sina belackare för förtal, just Wyszkowski dömdes 2011 till att offentligt be Solidaritetsledaren och expresidenten om ursäkt.

Nu ber Wałęsa IPN att arrangera ett möte med mellan honom och dem som hävdar att han var agent åt  säkerhetspolisen.

Jag skulle vilja att mitt deltagande i den så kallade Bolek-affären får ett offentligt slut, säger han. (Polskie Radio, TVP och wB 11 jan 16)

Läs också Jan Axel Stoltz artikel om IPN och Agent Bolek-affären >>