IPN ordnar hearing om Wałęsa

Förre Solidaritetslsedaren Lech Wałęsa vill reda ut ryktena om att han skulle vara agent Bolek..

Förre Solidaritetslsedaren Lech Wałęsa vill reda ut ryktena om att han skulle vara agent Bolek.

Solidaritetsikonen Lech Wałęsa har bett IPN (Nationella Minnesinstitutet) att anordna en hearing och IPN har sagt ja. Detaljerna kommer senare, skriver IPN på sin hemsida.

Wałęsa har under många år förföljts av anklagelser om att som Agent Bolek ha försett kommunistregimens säkerhetstjänst, SB, med information om vad som tilldrog sig på varvet i Gdańsk i början av 1970-talet. Han har gång efter annan förnekat allt samröre med SB.

I början av veckan kontaktade han IPN (Nationella Minnesinstitutet) och bad em arrangera en offentlig hearing i frågan.

Alla frågor är välkomna, sade Wałęsa, även de värsta från den mediala och den akademiska världen. Frågorna från journalisterna har varit många, särskilt sedan historiker från IPN hävdat att de funnit bevis för Wałęsas samröre med SB.

Enligt malisen ska Wałęsa under tidigt 1970-tal som agnet Bolek ha varit agent åt SB.

I agenternas uppgift ingick att informera om allt och alla – även familjemedlemmar, arbetskamrater osv. Wałęsa ska ha slutat rapportera i god tid före de stora varvsstrejkerna, de som så småningom ledde till att Solidaritet accepterades, till valet den 4 juni 1989 och till att kommunistregimen föll. Men ändå …

Hela tiden har Wałęsa förnekat samröre med SB, men i en intervju i The Guardian sade han 2011 att han hade låtsats inför SB.

Det var ett slugt spel, sade expresidenten till den brittiska tidningen. Jag måste framstå som svag så att de inte gjorde sig av med mig. Inte för ett ögonblick var jag på deras sida.

Wałęsa vill ha den här hearingen för att hans eftermäle inte ska svärtas ner av ryktena om samarbete med kommunistregimens säkerhetstjänst. Det ska bli intressant att se utfallet. Hur tuffa blir frågorna? Hur klarar han dem? (Polskie Radio och wB 15 jan 16)

Läs också Jan Axel Stoltz artikel om IPN och Agent Bolek-affären >>