Moderna-ledaren vill ha nyval

Ekonomen Ryszard Petru ordförande i Moderna. Foto: Przemek Jahr, wikipedia.

Ekonomen Ryszard Petru ordförande i Moderna.
Foto: Przemek Jahr, wikipedia.

Vi behöver ha nyval, och ju förr dess bättre. Det sade Ryszard Petru, ledare i det nya liberala partiet Moderna (Nowoczesna), på tisdagen till radiostationen Rmf FM.

Jag vet att det inte finns någon total enighet i PiS, men för närvarande är partiet en diktatur, partiledarens diktatur, sade Petru. Men den diktaturen kan inte vara i tre och ett halvt år fram till nästa val.

Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), har mötts av en kritikstorm i samband med de nya lagarna om Konstitutionsdomstolen (KD) och de statliga medierna. Ryszard Petru har varit en av de drivande i de protester som arrangerats runt om i landet, då tiotusentals personer gått ut på gatorna för att visa sitt missnöje, vilket har gynnat partiet.

Moderna ses visserligen som ett parti för unga framgångsrika stadsbor, men de flesta som demonstrerat är medelålders och äldre – de som på inga villkor vill tillbaka till det totalitära tillstånd som rådde under kommunisttiden.

Och visserligen har PiS backat något i väljaropinionen – men viktigare är att Moderna gått fram ordentligt. I en opinionsmätning som gjordes för en vecka sedan av opinionsinstitutet Millward Brown skulle 30 % av de tillfrågade rösta på regeringspartiet om det vore val idag. Och 27 % skulle rösta på Moderna – som fick 7,6 % i valet för snart tre månader sedan. 27 % räcker naturligtvis inte till en majoritet i parlamentet, men det förra regeringspartiet liberalkonservativa Medborgarplattformen (PO) är ju inte helt uträknat.

Medborgarplattformen är för närvarande ganska osynligt i den politiska debatten, men i helgen presenteras den nya partiledaren, som med stor säkerhet blir förre utrikesministern Grzegorz Schetyna. Till skillnad från den förra regeringschefen Ewa Kopacz, som i något sammanhang sagt att hon inte ville leva i en religiös stat, har Schetyna börjat tala om att närma sig kyrkan. Polen är formellt en sekulär stat, men kyrkan har mycket stort inflytande och regeringspartiet Lag och Rättvisa står kyrkan nära i många frågor som abort, provrörsbefruktning, civila partnerskap osv. (Polskie Radio och wB 19 jan 16)