Miller: Vi har också ansvar för konflikten om KD

SLD-ledaren Leszek Miller. Foto: Adrian Grucyk, wikipedia.

SLD-ledaren Leszek Miller.
Foto: Adrian Grucyk, wikipedia.

Vi i Vänsteralliansen (SLD) var ju med och röstade igenom de fem domare till Konstitutionsdomstolen (KD) som dåvarande regeringspartierna Medborgarplattformen och Bondepartiet föreslog före valet, och vi är naturligtvis också på sätt och vis ansvariga för den konflikt som brutit ut. Det säger SLD-ledaren Leszek Miller till TVP. Vi gjorde en överenskommelse med regeringen och tänkte inte på om det kunde vara i strid med grundlagen, men vi är naturligtvis också ansvariga för den konflikt som brutit ut.

SLD, som tidigare suttit i regeringsställning blev förra året nästan utraderat från den politiska kartan. Partiets kandidat i presidentvalet i maj fick 2,4 % av rösterna och när det syntes tydligt i opinionsmätningarna att allt färre tänkte lägga sin röst på Millers parti inledde man ett samarbete med flera andra mindre vänsterpartier inför parlamentsvalet den 25 oktober och gick till val under namnet Förenade Vänstern (ZL). Men valallianser måste komma upp i 8 % av rösterna och ZL nådde bara till 7,55 %. SLD sitter för första gången på länge inte i parlamentet och hans uttalande om KD kan ju vara ett desperat försök att komma tillbaka i rampljuset och visa att SLD finns för väljare som tycker att regeringen Szydło gått för långt. (TVP och wB 21 jan 16)