Ambassadör: Två flyktingar från Ukraina har fått asyl

Av 400 000 ukrainare som kom till Polen förra året var det två som fick flyktingstatus. Det säger Ukrainas ambassadör i Warszawa, Andrii Deshchytsia i en reaktion på premiärminister Beata Szydłos uttalande i EU-parlamentet tidigare i veckan.

EU har på olika nivåer uttryckt oro för rättssäkerheten i Polen, och premiärminister Beata Szydło var inbjuden att besvara ledamöternas frågor när EU-parlamentet på tisdagen debatterade situationen i Polen. Hon ansåg att parlamentet hade viktigare saker att syssla med än rättssäkerheten i Polen, till exempel den pågående flyktingkrisen och hävdade att Polen under de senaste åren tagit emot en miljon ukrainare.

Men enligt den ukrainska ambassadören är det en sanning med modifikationer.

Runt en halv miljon människor från Ukraina har fått tillfälliga visum för att resa till Polen och 65 000 har fått uppehållstillstånd, säger Deshchytsia. Två har fått flyktingstatus.

De allra flesta ukrainare som befinner sig i Polen studerar eller arbetar, de betalar skatt och bidrar till den polska ekonomins utveckling.

I samband med den ryska-ukrainska konflikten har Polen erbjudit personer med polska rötter, att komma till Polen, och några hundra har hämtats med flyg på olika platser i grannlandet.

I ett privat initiativ har också några hundra kristna flyktingar från Syrien kommit till Polen. (Polskie Radio och wB 20 jan 16)