Wałęsa föreslår utvärdering av regeringen

Lech Walesa. Foto: Medef, wikipedia.

Lech Walesa.
Foto: Medef, wikipedia.

Om det blir nödvändigt kommer jag att delta i demonstrationerna. Det säger den förre Solidaritetsledaren och ex-presidenten till TVN. När Wałęsa behövs är jag beredd. Men det är för tidigt än, det kan nog ta ett år till, tror han. Jag ligger lågt tills vidare.

Lech Wałęsa är allvarligt oroad för utvecklingen i Polen, inte minst de försämrade relationerna med EU.

Vi har kämpat så hårt för vår frihet och nu raserar de allt! Hela världen ser på vad vi gör i detta land som inte klarar av att vara demokratiskt, säger han.

Han vill inte gärna resa utomlands längre och vara tvungen att förklara – och skämmas över – vad regeringen gör.

Polackerna måste vakna upp, säger han. Valdeltagandet var lågt, och det politiska intresset minskar allt mer. Snart har man inget annat val än att lyssna på gamle Wałęsa. Och jag anser att vi måste ha en folkomröstning där väljarna utvärderar regeringen Szydło. Den som faktiskt bestämmer har inte fått makten av folket. Vi måste fråga folket om de väntat sig att regeringspartiet skulle bryta mot grundlagen, att det skulle angripa EU. För att världen ska förstå att vi inte är en skock anarkister som inte respekterar demokratin. Regeringen kommer naturligtvis att säga nej. Och då går människorna ut på Warszawas gator och så blir det slut på det här oansvariga nöjet. Gatan kommer att tvinga fram förändring, säger den förre Solidaritetsledaren. (TVN 22 jan 16)