Parlamentariker vill tillåta marijuana för medicinskt bruk

Rapparen Liroy debuterar i sejmen. Foto: wikipedia.

Rapparen Liroy.
Foto: wikipedia.

En av parlamentarikerna från missnöjespartiet Kukiz’15, rapparen Piotr Liroy-Marzec, har lämnat in en motion om legalisering av marijuana för medicinskt bruk. Han anser också att det bör upprättas ett register över läkare som använder marijuana i behandlingen av sjukdomar.

Detta är en fråga som jag har drivit i många år, inte minst under min valkampanj, säger Liroy-Marzec.

En opinionsmätning i somras visade att 68 % av polackerna är positiva till att marijuana ska kunna användas i medicinsk terapi, och inför parlamentsvalet i oktober förra året utlovade dåvarande talmannen Małgorzata Kidawa-Błońska att frågan skulle kunna tas upp under innevarande session. Men det nuvarande regeringspartiet, nationalkonservativa Lag och Rättvisa (PiS), har lagt frågan åt sidan. (Polskie Radio 2 feb 16)