Ensamstående mammor får goda råd av PiS

Beata Masurek råder ensamstående mammor att skaffa sig en karl och fler barn. Foto: wikipedia.

Beata Mazurek råder ensamstående mammor att skaffa sig en karl och fler barn.
Foto: wikipedia.

Sök socialhjälp. Eller skaffa en karl och föd fler barn!

Det rådet ger Beata Mazurek till ensamstående mammor med ett barn. De får ju inte tillgång till det flerbarnsbidrag på 500 złoty per barn och månad från och med andra barnet.

Masurek är presstalesperson för det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS), vars nya familjeprogram 500+ träder i kraft inom kort. Det innebär bland annat att flerbarnsfamiljer får 500 złoty (drygt 1100 svenska kronor) per barn och månad från och med det andra barnet. Samtidigt har framstående PiS-politiker sagt att de som har det bättre ställt bör avstå från att ta ut barnbidraget.

Opinionsmätningar visar att det har de inte en tanke på att göra.

Det argument som väger tyngst är nog att ensamstående (oftast) mammor med ett barn och mycket låg inkomst inte får något bidrag alls medan välbeställda tvåbarnsfamiljer får det.

Det problemet löser partiets pressansvariga Beata Mazurek.

Ensamstående mammor med ett barn som lever på 800 złoty (runt 1800 kronor) i månaden kan söka socialhjälp. Annars råder jag dem att stabilisera sin familjesituation och skaffa fler barn. Då får de det nya barnbidraget, säger hon. Det nya barnbidraget är ingen socialhjälp, det ska stimulera barnafödandet.

Efter det tumult som följde har Mazurek nu inkommit med en ursäkt.

Om de har känt sig kränkta, ber jag naturligtvis om ursäkt. Jag önskar alla ensamstående mödrar allt gott och förstår att deras situation är svår, säger hon.

Dorota Tubielewicz Mattsson