Wałęsa hoppar av hearing

Förre Solidaritetslsedaren Lech Wałęsa tar gärna emot flyktingar i sitt hem. Foto Scorpio Studio.

Förre Solidaritetslsedaren Lech Wałęsa hoppar av.
Foto Scorpio Studio.

Lech Wałęsa, före detta Solidaritetsledare och president, bad för ett par veckor sedan IPN (Nationella Minnesinstitutet) att arrangera en offentlig hearing för att får slut på diskussionerna om att han skulle ha varit angivare åt kommunistregimens säkerhetspolis på 1970-talet.

Låt oss reda ut det här med att jag skulle vara Agent Bolek, sade Wałęsa då.

IPN, som är den myndighet som undersöker brott mot polackerna under andra världskriget och kommunisttiden, accepterade och arrangemanget har planerats till den 16 mars.

Men nu hoppar Wałęsa av. På sin blogg skriver han att han i stället drar IPN inför domstol.

IPN har under alla år förminskat den magnifika seger över kommunismen som från början till slut genomfördes under min ledning, skriver Wałęsa.

Han tror inte att IPN kommer att klargöra vad som verkligen gäller, och tycker att det är bättre att överlämna den uppgiften åt domstolen.

Det har gått rykten om Solidaritetshjältens agentverksamhet under flera decennier, och två historiker på IPN har publicerat en bok där de anser sig bevisa att ryktena talar sanning.

Wałęsa har hela tiden bestritt uppgifterna och flera gånger dragit sina belackare inför domstol för förtal. Senast för fem år sedan dömdes en journalist som pekat ut Wałęsa som Agent Bolek att be om ursäkt. (TVP och wB 3 feb 16)

Läs också Jan Axel Stoltz artikel om IPN och Agent Bolek-affären >>