Polen protesterar mot bild av förtryckande Kaczyński

Tysk satir över den politiska situationen i Polen. Skärmdump deån den tyska tidningen Die Zeit.

Tysk satir över den politiska situationen i Polen.
Skärmdump deån den tyska tidningen Die Zeit.

I ett tyskt karnevalståg i helgen visades en karikatyr av Polen – en uniformsklädd figur med PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis drag, håller med sin stövelklädda fot ner en lidande, röd och vit, kvinnlig gestalt med namnet Polen på ryggen. Även Radio Maryja finns med på ett hörn.

Vi ska på diplomatisk väg begära att få veta avsikten med karikatyren av Polen, säger utrikesminister Witold Waszczykowski. Vi ska närma oss frågan på ett försiktigt och balanserat sätt, vi vill ju inte fingra på vare sig den konstnärliga friheten eller yttrandefriheten. (Polskie Radio 10 feb 16)