Berlin avvisar protest mot satirisk karnevalsscen

Tysk satir över den politiska situationen i Polen. Skärmdump deån den tyska tidningen Die Zeit.

Tysk satir över den politiska situationen i Polen.
Skärmdump från den tyska tidningen Die Zeit.

I Tyskland har vi konstnärlig frihet och yttrandefrihet. Berlin kommer inte att ingripa mot karnevalsarrangörerna i Düsseldorf som visade upp en kontroversiell bild av Polen. Det säger Steffen Seibert, talesperson för den tyska regeringen, till den tyska webbplatsen Deutsche Welle.

Den satiriska bilden föreställde Polen (en kvinna) med en stövelklädd fot på huvudet. Den nedtryckande foten tillhörde en docka i militär utstyrsel som liknade Jarosław Kaczyński, ordförande i regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS).

Liksom de andra satiriska scenerna i karnevalståget fördes bilden av Polen runt i staden. Utrikesminister Witold Waszczykowski kallade det en förolämpning mot Polen och de polska politikerna, och initierade en diplomatisk reaktion.

Relationerna mellan Polen och Tyskland har försämrats sedan PiS kom till makten efter valet i oktober förra året. Berlin har reagerat mot de nya medielagarna och Konstitutionsdomstolens (KD) minskade befogenheter. Premiärminister Beata Szydłos motstånd mot EUs kvotfördelning av flyktingar har också påverkat läget.

Men på fredagen träffar Szydło den tyska kanslern Angela Merkel och det är första gången de två har chansen att utbyta åsikter, säger Seibert. (dw.com och wB 11 feb 16)