Lättare för polska ättlingar att återvända hem

De första polackerna från asiatiska republiker i forna Sovjetunionen ska kunna återvända redan i år.

Parlamentet ska inom kort ta itu med den så kallade repatrieringslagen. Det säger PiS-parlamentarikern Michal Dworczyk i ett radioprogram. Idag finns det 2 500 personer som fått löfte om ett repatrieringsvisum. Men man uppskattar att ca 10 000 personer kan komma att omfattas av den nya lagen.

Det handlar om ättlingar till polacker som 1936 förvisades av Stalin till Kazakstan eller som under andra världskriget förvisades av ryssarna till den asiatiska delen av Sovjet.

Anna Maria Anders, regeringens ombud för den internationella dialogen, understryker att ättlingarna till samtliga offer för de sovjetiska repressalierna och deras familjer ska kunna återvända till Polen. Lagen om repatriering ska gälla i tio år.

Regeringen utgår från två möjligheter: att återvända som tidigare, det vill säga genom en inbjudan från kommunen eller genom hjälp från staten, då de återvändande ska garanteras sex månader i en förläggning, försörjning under ytterligare ett år och bostad.

En särskild ombudsman ska inrättas för att ta hand om repatrieringsärendena.

Dorota Tubielewicz Mattsson