PiS vill döpa om Wałęsas flygplats

Lech Wałęsa. Bold: wikipedia.

Lech Wałęsa.
Bold: wikipedia.

Flygplatsen i Gdańsk är uppkallad efter stadens store son – Solidaritetsledaren Lech Wałęsa. Men i samband med de nu pågående publiceringarna av den kommunistiska säkerhetstjänstens nyligen upphittade papper, som tycks visa att Wałęsa rapporterade om sina arbetskamrater till säpo på 1970-talet, kräver nu aktivister från det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) att namnet ska ändras. I stället bör flygplatsen få namn efter Anna Walentynowicz, också en av arbetarhjältarna från Solidaritet. Hon var med på den framlidne PiS-presidenten Lech Kaczyńskis plan och omkom i flygkraschen vid Smolensk 2010.

Den lokala PiS-avdelningen vill nu ha en folkomröstning om vilket namn som ska hugfästas på flygplatsen.

Att namnet skulle ändras kommer inte på fråga, säger Paweł Adamowicz, borgmästare i Gdańsk. Allt det här som PiS gör blir ju som en återgång till kommunisttiden, när det styrande partiet kan krossa vem det vill. Nu är det Wałęsa, och ingen av PiS-arna når honom ens till hälen. Jag tänker inte lägga ut en massa pengar på en kommunal folkomröstning om det här.

Flygplatsledningen vill inte uttala sig.

Flygplatsen ägs till en tredjedel av staden Gdańsk, en tredjedel av Pomorze län och något mindre av det statliga bolag som äger flygplatsen. Även Sopot och Gdynia har en liteN andel i flygplatsen. De tre huvudägarna måste vara eniga om Lech Wałęsas flygplats i framtiden ska heta något annat. (TVP 23 feb 16)