Polen reagerar på Schyfferts skämt

Jenrik Schyffert skämtade om Nazitysklands ockupation av Polen 1939. Foto: Morgan Norman, myNewsdesk.

Henrik Schyffert skämtade om den tyska ockupationen av Polen 1939.
Foto: Morgan Norman, myNewsdesk.

När Henrik Schyffert i en TV-intervju jämförde förberedelserna för Melodifestivalen med förberedelserna till andra världskriget tog polacker i Sverige illa upp.

Det är också så extremt förberett det här, sade Schyffert. Det är som att kliva rakt in i tyska invasionen av Polen. De har ju tänkt på allt.

Ambassadör Wiesław Tark reagerade med att skriva ett brev till tidningen Metro.

Även om jag förstår att Henrik Schyffert syftar på perfektionen i förberedelserna kan jag inte tycka att jämförelsen är särskilt lyckad, skriver ambassadören. Den nazityska invasionen av Polen skedde under en mörk och inledde en ännu mörkare tid i Europas och världens historia – en av mänsklighetens största tragedier.

Låt humor vara humor, skriver Tarka avslutningsvis. Är det så att någon tar illa upp ska man be om ursäkt och säga att det var ett skämt. Ett mycket dåligt sådant.

Personer med polsk bakgrund har hört av sig till ambassaden och varit upprörda över Schyfferts jämförelse, säger polska ambassadens presstalesperson Klementyna Mateja, till tidningen. Visst är han komiker, men någonstans kanske det finns gränser för vad man säger. (Metro 23 feb 18)