– Kiszczak, inte Wałęsa störtade kommunismen i Polen

General Kiszczak och Solidaritetsledaren Lech Wałęsa efter ett möte 1989.

General Kiszczak och Solidaritetsledaren Lech Wałęsa efter ett möte 1989.

Det var min man som störtade kommunismen i Polen, inte Lech Wałęsa. Det säger Maria Kiszczak, änka efter förre inrikesministern general Czesław Kiszczak, ansvarig för underrättelsetjänsterna under den sista kommunistregimen i Polen. Maria Kiszczak lämnade nyligen ut nyligen lådor med dokument, som tycks visa att Solidaritetsikonen och förre presidenten Lech Wałęsa skulle ha varit informatör åt säkerhetspolisen under de första åren på 1970-talet.

Men hennes avsikt var inte att skada Wałęsa utan att visa att hennes man spelade en avgörande roll för demokratins införande i Polen.

Läs vidare >>