Demonstranter stöder Wałęsa även i Gdańsk

Förre Solidaritetsledaren Lech Wałęsa ställs vid skampålen. Foto: wikipedia.

Gdańskbornaprotesterade utryckte sitt stöd för den förre Solidaritetsledaren Lech Wałęsa.
Foto: wikipedia.

Om Walesa inte hade talat med kommunistregimen hade han inte uppnått någonting, vi hade inte stått här och ingen vet hur det hade gått. Det sade Danuta Wałęsa, hustru till den forne Solidaritetshjälten Lech Wałęsa, som nu anklagas för att ha varit betald agent åt kommunistregimens hemliga polis.

Hon talade vid ett möte i Gdańsk på söndagen, då runt 25 000 personer samlats för att uttrycka sitt stöd för expresidenten.

Vi ska tacka Gud för att han talade med kommunisterna, sade Danuta Wałęsa. Men jag kan garantera att han inte har skadat någon, han har inte förrått någon och han har inte tagit emot några pengar.

Misstankar om att den förre presidenten och Nobelpristagaren skulle varit informatör åt regimens hemliga polis har funnits länge och aktualiserades nu av att nya dokument kommit i dagen där det tycks framgå att Wałęsa inte bara rapporterat om vad som hände på varvet under 1970-talets första hälft, utan också regelbundet fått betalt.

Många anser att det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) använder anklagelserna i politiska syften eftersom partiledaren Jarosław Kaczyński länge varit fientligt inställd till Wałęsa.

Vid lördagens demokratiprotester mot PiS-regeringen i Warszawa, som samlade runt 50 000 deltagare, passade många också på att uttrycka sitt stöd för Wałęsa.

I en färsk opinionsmätning nyligen uppgav 63 % av de svarande att den senaste tidens information inte påverkat deras uppfattning om Wałęsa. 20 % har mist en del av sitt förtroende för honom, och 9 % säger att deras uppfattning om den förre Solidaritetsledaren har ökat. (Warsaw Voice och wB 29 feb 16)