Solidaritet: Rör inte vår flagga!

KOD-ledaren Mateusz Kijowski och förre Solidaitetsledaren Lech Wałęsa med Solidaritets flaagga och Wałęsas namnteckning. Foto: KOD, Facebook.

KOD-ledaren Mateusz Kijowski och förre Solidaitetsledaren Lech Wałęsa med Solidaritets flaagga och Wałęsas namnteckning.
Foto: KOD, Facebook.

Bilden ovan har väckt fackföreningen Solidaritets missnöje.

Flaggan är vår, och den har rättsligt skydd både nationellt och internationellt, skriver fackföreningen i ett brev till Kommittén för Demokratins Försvar (KOD).

Flaggan har använts vid KOD-arrangemang utan tillstånd två gånger, skriver Solidaritet och hotar med att vidta rättsliga åtgärder om det sker igen.

Det handlar om de demonstrationer som KOD i helgen arrangerade i protest mot mot regeringens nedmontering av Konstitutionsdomstolen. Arrangemanget blev samtidigt en manifestation till stöd för Solidaritetsikonen Lech Wałęsa, som nu anklags för att ha varit betald angivare hos säkerhetspolisen under kommunisttiden.

Wałęsa skulle ha varit med, men han var trött efter en just avslutad resa till USA. Hans fru Danuta, som gick med i demonstrationen mot regeringen, men senare anslöt även Wałęsa själv. Då togs bilden, som väckt förargelse i Solidaritets ledning.(Wprost 2 mars 16)