Polen firar Wajdas 90-årsdag

Filmregissören Andrzej Wajda fyller 90 den 6 mars. Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Filmregissören Andrzej Wajda fyller 90 den 6 mars.
Foto: Piotr Drabik, wikipedia.

Audiovisuella institutet inledde på torsdagen firandet av regissören Andrzej Wajdas 90-årsdag den 6 mars. I fyra dagar visas nu en rad av Wajdas filmer med engelsk text, samtidigt med en multimediautställning. Där visas också skisser från den tiden när Wajda studerade konst.

Även Kino Kultura i Warszawa visar Wajdas filmer, och liksom på Audiovisuella institutet är det fri entré.

Den nu åldrade filmmakaren har en ny inspelning på gång. Den här gången handlar det om en konstnär som föll i onåd hos kommunistregimen.

Wajda fick år 2000 en Oscar för sitt livsverk, och 1981 fick han Guldpalmen för Järnmannen. Dessutom har han nominerats i kategorin Bästa utländska film fyra gånger, för Det förlovade landet 1975, Fröknarna från Wilko 1979, Järnmannen 1981 och Katyń 2007.

Wajda har sedan andra världskriget bott i Kraków, och på hans födelsedag ges en hyllningskonsert till mästaren i det nya pampiga ishallen. Klipp ur utvalda filmer kommer också att visas. (Polskie Radio och wB 3 mars 16).