Duda fick ett kort samtal med Obama

President Andrzej Duda. Foto: Lukasz Plewnia. wikipedia.

President Andrzej Duda. Foto: Lukasz Plewnia. wikipedia.

Det blev ändå ett kort samtal på tu man hand med Barack Obama för president Duda på torsdagen.

De hälsade på varandra på väg till middagen, stannade till och hade ett kort samtal om Natos toppmöte i Warszawa i sommar och om den konstitutionella krisen i Polen. Det säger Dudas rådgivare Krzysztof Szczerski.

Duda kunde informera Obama om torsdagens möte med partiledarna, som han välkomnade, och möjligheten till en kompromiss vad gäller lagen om Konstitutionsdomstolen, sade Szczerski.

President Duda är i Washington med anledning av det internationella atomsäkerhetsmötet och för att förbereda Natotoppmötet i Warszawa i juli.

Inför resan försökte polska regeringstjänstemän få till stånd ett möte på tu man med den amerikanske presidenten, men förslaget avvisades och man antog allmänt att det berodde på den politiska situationen i Polen. USA har flera gånger tryckt på för att få regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) att följa de rekommendationer om Konstitutionsdomstolen som Venedigkommissionen lämnat.

Ett påtryckningsmedel har varit att hota med att flytta Natos toppmöte till något annat land, vilket vore en prestigeförlust för Polen. Det är i juli Nato väntas ta beslut om permanent militär närvaro i Centraleuropa, vilket Polen arbetat för i flera år. (Warsaw Business Journal och wB 1 april 15)