Szydło: Alla vallöften ska uppfyllas

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Vi står fast vid alla våra vallöften men vi kanske inte kan ta allt på en gång. Det sade premiärminister Beata Szydło i en radiointervju på torsdagen.

Det som är aktuellt just nu är det nya barnbidraget, som införs för att uppmuntra polska familjer att skaffa fler barn – 500 złoty (cirka 1200 svenska kronor) per barn och månad från och med andra barnet. Bidraget, som i år beräknas kosta staten 17 miljarder złoty (40 miljarder kronor), ingår i familjeprogrammet 500+ och ska utgå från och med april. Från och med nästa år utgår bidraget under hela året och kostar 20 miljarder złoty (47 miljarder kronor).

Förutom det har regeringen lovat sänkt pensionsålder, fria läkemedel för äldre pensionärer, sänkt skatt, höjda avdrag och hjälp att konvertera bolån som tagits i schweizerfranc medan det fortfarande var en bra affär.

De nya utgifterna ska betalas via högre skatt på utländska stormarknader och banker samt nya lagar som ska minska skatteflykten i landet.

Men att familjerna får bättre ekonomi påverkar detaljhandeln och ökar skatteintäkterna för staten, sade Szydło. Det höjda schablonavdraget får nog spridas ut över en längre period, så vi börjar med barnfamiljer och pensionärer, men vad gäller sänkt pensionsålder bör parlamentet kunna fatta beslutet efter semestrarna. (Warsaw Voice 1 april 16)