Hur står det till med den polska demokratin?

Flera av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) ledamöter i parlamentet uppges nu ha varit frånvarande vid voteringen på torsdagen, då en Kukiz’15-parlamentariker mot reglerna röstade dubbelt för att täcka upp för en frånvarande kollega.

Kommentar Dorota Tubielewicz Mattsson

Kommentar
Dorota Tubielewicz Mattsson

Oppositionspartiet Medborgarplattformen (PO) har begärt ut filmerna från de fem övervakningskamerorna i plenisalen, och en av PO-ledamöterna har visat upp en bild som visar att många av platserna i PiS sektion stod tomma vid omröstningen.

Har alla de som saknas på bilden verkligen själva röstat, undrar nu PO, som också har anmält händelsen till åklagaren.

Om det visar sig att flera ledamöter brutit mot regelverket kan talmannen, Marek Kuchciński från PiS, tvingas ogiltigförklara omröstningen, som med 227 röster mot 0 antog partiets kandidat till Konstitutionsdomstolen (KD). Flera oppositionspartier, som inte anser att ännu en domare ska röstas in i KD, hade nämligen bojkottat voteringen.

Talmannens agerande under voteringen ifrågasätts också. När det stod klart att en parlamentariker röstat för sin kollega krävdes omröstning. Det tyckte Kuchciński var onödigt eftersom slutresultatet ändå skulle bli detsamma, så han lämnade snabbt plenisalen.

Nu, när Kuchciński både fått åklagaren på halsen och dessutom brev från president Duda som vill ha en förklaring, är det nog dags att tydligt ta ställning. Det förväntar sig inte bara oppositionen utan hela folket.

Så, herr talman, hur står det egentligen till med den polska demokratin!