Kina ska bygga ny storflygplats i Polen

Statliga flygbolaget  Lot är en av pusselbitarna i planerna på en ny storflygplats i Polen. Foto: PLL Lot

Statliga flygbolaget Lot är en av pusselbitarna i planerna på en ny storflygplats i Polen. Foto: PLL Lot

Kineserna är intresserade av att bygga en stor flygplats för tiotals miljoner passagerare i centrala Polen, och det skulle kunna ske inom 2-3 år. Det säger utrikesminister Witold Waszczykowski som just återvänt från ett fyra dagar långt besök i Kina.

Från flygplatsen ska vi bygga höghastighetståg till stora polska städer. Detta är en multilateral investering och ett företag som byggt upp en sådan infrastruktur i Kina ska hjälpa oss att skapa ett liknande system i Polen.

Att bygga en stor centralflygplats är beroende av regeringens nya transportpolitik och på utvecklingen för det statliga flygbolaget Lot, säger Marcel Klinkowski, som är expert på civila transporter och infrastruktur. Världens storflygplatser byggs nu i samarbete med globala flygbolag. Lot är ett medelstort bolag med 5 miljoner passagerare om året.

På mötet diskuterades också Via Carpatica, ett system av höghastighetståg och motorvägar som ska koppla ihop Adriatiska havet, Östersjön och Svarta havet. Den nya leden kommer att gynna östra Polen, där den ekonomiska utvecklingen inte är lika markant som i väster, säger Klinkowski. Ett samarbete med Kina kommer definitivt att höja tempot på det projektet.

Waszczykowski berättade också att premiärminister Beata Szydło inom de närmaste månaderna också reser till Kina, liksom att Kinas president Xi Jinping ska avlägga ett officiellt besök i Polen. (Polskie Radio och TVP 27 april 16)