Nytt nej till ryska Nattvargar

Det ryska mc-gänget Nattvargarna firar krigsslutet med en resa genom bland annat Polen. Foto: wikimedia commons

Det ryska mc-gänget Nattvargarna firar krigsslutet med en resa genom bland annat Polen. Foto: wikimedia commons

Även i år har det ryska mc-gänget Nattvargarna begärt tillstånd att köra genom Polen på sin väg till Berlin där de ska fira segern i det Stora Fosterländska Kriget, som andra världskriget kallas i Ryssland.

Polen har sagt nej, och Kreml har kallat till sig Polens ambassadör i Moskva, Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz för samtal, rapporterar den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Nattvargarna är en stor mc-klubb som ofta har synts i president Putins närhet – bland annat när Ryssland annekterat Krim, och ledaren Aleksander Zaldostanov anses vara vän med den ryske presidenten. Avsikten är att besöka ryska krigskyrkogårdar i Vitryssland, Polen, Slovakien, Tjeckien och Österrike för att hedra de där begravda soldaterna. Den 9 maj beräknar de att vara framme i Berlin.

Förra året, då det var 70 år efter andra världskrigets slut, begärde man tillstånd för flera hundra motorcyklister att köra i kortege genom landet. Regeringen sade nej med motiveringen att ansökan kom för sent för att polisen skulle kunna hantera säkerheten kring kortegen. Några nattvargar tog sig in i Polen via olika gränsstationer och möttes vid krigsmonument. Inte heller i Berlin fick de ryska motorcyklisterna köra i kortege. (Polskie Radio och wB 29 april 16)