Premiärministern varnar sitt folk

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Vi har en aggressiv opposition i Polen och man ska inte sticka under stol med att det är en sorts statskupp som kan sluta illa. Det säger premiärminister Beata Szydło i i en intervju i högertidskriften wSieci (påNätet).

Szydło säger att hon, som alla andra människor, begår misstag och om hon kommer fram till att hennes möjligheter är uttömda kommer hon att avgå.

Premiärministern gillar inte protesterna utanför sitt kansli, men respekterar folkets demokratiska rätt att uttrycka sina känslor. Även om det inte finns skäl att protestera och även om de som protesterar blivit manipulerade av cyniska politiker.

Oppositionen ser hon som aggressiv. Den uppmanar till civil olydnad och politisk kamp. Man drar in rättsväsendet, inklusive Högsta Domstolen, man manar till respekt för Konstitutionsdomstolens beslut trots att de inte vunnit laga kraft. Det är ”ansvarslöst och farligt”, menar Szydło. Det är ett högt spel som kan sluta illa och då får oppositionen ta ansvaret för konsekvenserna av att man leker med människors känslor.

Det är ett tydligt varningens ord som premiärministern riktar till oppositionen och det polska folket. För hur ska man annars tolka uttalandet om att det ”kan sluta illa”? Hotar premiärministern med undantagslagar, massarresteringar eller polis och militärer på gatorna? Det är svårt att säga men man kan onekligen tänka sig ett liknande scenario. Polackerna har varit med om detta tidigare och minns.

Men Szydło tycks också förbereda allmänheten på sin avgång. Efter PiS-ledaren Jarosław Kaczyńskis ord om att hennes regering är ”ett experiment” står det klart att hennes dagar som premiärminister är räknade. Icke desto mindre är hon rörande lojal mot sin ledare: som partiledare har han all rätt att recensera regeringen, jag är inte felfri och kommer avgå när det blir dags, är hennes budskap.

Hennes marionettregering tycks ha bara en uppgift: att bana vägen för ett maktövertagande där Kaczyński, likt förebilden marskalk Józef Piłsudski, ska rädda Polen från undergång.

Det blir samtidigt den polska demokratins undergång.

Dorota Tubielewicz Mattsson