Morawiecki: Sänkt betyg från Moody’s är ingen katastrof

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki oroar sig inte för sänkt kreditbetyg. Foto: wikipedia.

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki oroar sig inte för sänkt kreditbetyg. Foto: wikipedia.

Vi har inte fått några signaler om att kreditvärderingsinstitutet Moody’s kommer att sänka Polens kreditbetyg, men det är i så fall ingen katastrof. Det säger utvecklingsminister Mateusz Morawiecki till TVN24.

Med anledning av den inflammerade konflikten bad finansminister Paweł Szałamacha i ett brev ordföranden i Konstitutionsdomstolen, Andrzej Rzepliński, att inte göra några offentliga uttalanden innan Moody’s lämnat sin rapport den 13 maj.

Men det brevet har inte påverkat złotyns värde särskilt mycket, säger Morawiecki, den sjunkande valutan hänger samman med den geopolitiska situationen. Så länge złotyn håller sig mellan 4,20 och 4,50 euro är jag inte orolig.

Vad gäller konverteringen av de bolån som tagits i utländsk valuta är vi däremot i behov av en kompromiss, så att låntagarna kommer ur denna lånefälla, sade utvecklingsministern. (Warsaw Business Journal 9 maj 16)