Szydło: Den förra regeringen slösade bort hundratals miljarder

Premiärminister Beata Szydło höll räfst och rättarting med den förra regeringen.

Premiärminister Beata Szydło höll räfst och rättarting med den förra regeringen. Foto: wikipedia.

I flera dagar har det talats om den rapport om den förra regeringens arbete som tagits fram av regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS). Att den inte skulle bli positiv har stått klart, och när premiärminister Beata Szydło på onsdagen lade fram den i parlamentet var hon inte nådig.

Den förra regeringen har slösat bort 340 miljarder złoty av skattebetalarnas pengar, dundrade hon. De pengarna skulle ha räckt till 5 000 nya förskolor, 290 nya sjukhus och 1 500 kilometer nya motorvägar. Vad det innebär i försämrade möjligheter för medborgarna kan man inte ens försöka beräkna.

Det var helt bortkastade pengar – staten ska tjäna medborgarna, men ni tänkte bara på att tjäna er själva och era politiska intressen, sade Szydło.

Övriga ministrar ställde helt upp på regeringschefens sida. Dawid Jackiewicz, minister för de statliga företagen, talade om hur illa hans fögderi tidigare skötts. Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki klagade över statsskuldens storlek och menade att den ekonomiska utveckling som Medborgarplattformen berömmer sig av borde ha varit mer imponerande efter åtta hela år. Infrastrukturminister Andrzej Adamczyk tyckte att motorvägarna blivit för dyra. Attacken var kort sagt total och välplanerad.

Ewa Kopacz, som var premiärminister i den förra regeringen, där Medborgarplattformen och Bondepartiet (PSL) ingick, kommenterade rapporten redan innan den lades fram.

Den bästa summeringen av våra åtta år vid makten handlar framför allt om ekonomisk tillväxt, sjunkande arbetslöshet och allt högre placeringar i internationella rankingar, sade Kopacz, som nu lämnat politiken och återgått till sitt arbete som läkare.

PSLs talesperson Jakub Stefaniak svarade med att samma sorts rapport kommer att upprättas om den nuvarande regeringen och dess vallöften.

Före parlamentsvalet i oktober 2015 utlovade PiS att partiet redan under de första hundra dagarna vid makten skulle sänka både pensionsåldern och tröskeln för när man börjar betala skatt skulle ha höjts, sade Stefaniak.

PiS-ledaren Jarosław Kaczyński meddelade vid sin offentliga Facebookdebut den 7 maj att pensionsåldern kommer att höjas nästa år. (Polskie Radio och wB 11 maj 16)