Centralbanken kan hjälpa bankerna vid bolånekonvertering

Frågan om konverteringen av bolån i utländsk valuta kan ta ett steg närmare en lösning, när en expertgrupp på presidentkansliet inom kort lägger fram ett nytt förslag. Det skriver tidningen Gazeta Prawna. Lösningen går går ut på att centralbanken NBP ska hjälpa till att skaffa fram schweizerfranc till de polska bankerna, så att de kan betala sina långivare.

Många polacker tipsades för ett antal år sedan av sin bank om att det var förmånligt att ta bolån i utländsk valuta, huvudsakligen schweizerfranc. I januari 2015 steg francen rejält i förhållande till złotyn, och lånen blev avsevärt dyrare än beräknat. Låntagarna blev förtvivlade och under valkampanjerna förra året lovade regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) att bankerna, som gjort stora förtjänster på bolånen, skulle bära huvudbördan men att också staten skulle hjälpa till.

Såväl president Duda som premiärminister Szydło har sagt att bankerna ensamma bör bära bördan, men det skulle innebära stora risker för den polska banksektorn, anser centralbankschefen Marek Belka. Den tillträdande centralbankschefen Adam Głapiński, som handplockats av president Duda, har sagt att banken inte ska vara involverad i konverteringen av de utländska bolånen.

NPB bör däremot inte skapa någon egen lösning, som att trycka mer pengar, lösa ut låntagarna eller använda sina reserver, säger ekonomen Marek Dietl till tidningen.

Enligt en opinionsmätning i april anser de flesta polacker att låntagarna får reda ut sina problem utan att staten ska bidra ekonomiskt. (Gazeta Prawna och wB 17 maj 16)