Clinton: Polen vill ha en ledare som Putin

När den förre amerikanske presidenten valtalade på Hillary Clintons kampanjmöte på fredagen nämnde han ledarskapet i Polen och Ungern som ett avskräckande exempel på vad den republikanske motståndaren Donald Trump vill.

De två länderna, som inte skulle ha varit fria om det inte vore för USA och det kalla kriget, de tycker nu att det blir för besvärligt med demokrati, sade Clinton. De vill ha ett Putinliknande ledarskap, som i Ryssland. Ge mig bara en auktoritär ledare som ser till att hålla utlänningarna borta – låter det bekant?

Clinton instämde därmed i den kritik som både EU och USA flera gånger framfört till den polska regeringen.

Utrikesdepartementet skriver i en kommentar att Clintons uttalande är synnerligen orättvist, men att talet hölls i en uppjagad valkampanj, och att Clinton inte har samma åsikter som den nuvarande presidenten Barack Obama.

Mycket orättvist, säger Frank Spula, ordförande i Polska kongressen i USA. Jag ska uppmana våra medlemmar att inte rösta på Hillary Clinton.

Inte heller i Budapest har Clintons uttalande mötts med någon större entusiasm. (Polskie Radio och TVP 16 maj 16)