PiS första halvår vid makten

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Facebook.

Premiärminister Beata Szydło är nöjd med sitt första halvår..
Foto: Facebook.

Det viktigaste är att lära av misstagen, och den förra regeringens förakt för medborgarna och slöseri med skattemedel ska åtgärdas snarast – men inte glömmas. Det sade premiärminister Beata Szydło i en summering av vad hennes regering åstadkommit under sina första sex månader vid makten.

Övriga ministrar drog också sina strån till stacken.

Familjeminister Elżbieta Rafalska noterade att 2,3 miljoner familjer fram till den 10 maj ansökt om det nya barnbidraget, och att bidraget har börjat betalas ut till de flesta av dem.

Utvecklingsminister Mateusz Morawiecki lyfte fram att Polen lockat till sig utländska investeringar värda 250 miljoner euro.

Försvarsminister Antoni Macierewicz konstaterade att hans prioritet ligger på att öka antalet soldater till 150 000, att förbättra ledningen och återställa principen om ett gemensamt befäl för Polens militär.

Henryk Kowalczyk, ordförande i ministerrådets permanenta kommitté, noterade att PiS genomdrivit 52 nya lagar i parlamentet, och finansminister Paweł Szałamacha nämnde den nya lagen mot skatteplanering och skatteflykt som just antagits, samt den nya skatten på banker och stormarknader. Nästa projekt är att ta itu med momsen, sade finansministern.

Och ordföranden själv, Jarosław Kaczyński, säger att han med tanke på de stora problem man haft ändå har uppnått en hel del. (TVP och TVN24 17 maj 16)