SF-festival i Kraków till minne av Stanisław Lem

Den polska sf-författaren Stanisław Lem. Foto: mariusz Kubik, wikipedia.

Den polska sf-författaren Stanisław Lem.
Foto: mariusz Kubik, wikipedia.

På torsdag inleds den sextonde Science Fiction-festivalen i Kraków. Festivalen tillägnas den polske filosofen och författaren Stanisław Lem, som avled 2006.

Lems böcker, varav Solaris från 1961 är den mest kända, har översatts till över 40 olika språk och sålts i 27 miljoner exemplar. Flera av dem har också filmats.

Han föddes i 1921 i Lwów, som på den tiden hörde till Polen. Han började läsa medicin, men avbröt studierna när andra världskriget bröt ut och anslöt sig till den underjordiska motståndsrörelsen.

Vid krigsslutet flyttades den polska gränsen tio mil västerut, Lwów tillhörde det område som annekterats av Sovjetunionen, och Lem flyttade till Kraków. Medan han forskade på universitetet började han skriva berättelser, ofta om omöjligheten för människan att kommunicera med utomjordiska civilisationer.

Stanisław Lem blev hedersledamot i Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA) 1973, men när han beskrev den amerikanska sf-litteraturen som illa genomtänkt och dåligt skriven blev han utkastad igen.

Lem skrev ett trettiotal böcker och flera av dem har filmats, senast av den amerikanska regissören Steven Soderberg. (Polskie Radio och wikipedia 17 maj 16)