Szydło: Clinton har fel och bör be om ursäkt

Premiärminister Beata Szydło. Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Premiärminister Beata Szydło.
Foto: Adrian Grycuk, wikipedia.

Bill Clinton hävdar att Polen har övergett demokratin, och det bör han be om ursäkt för, säger premiärminister Beata Szydło till Polskie Radio. Uttalandet är felaktigt och totalt orättvist.

Den amerikanske ex-presidenten framträdde häromdagen på ett av Hilary Clintons valmöten i New Jersey. För att visa väljarna vad som väntar om Donald Trump blir president tog Clinton Polen och Ungern som exempel.

De är två stater som inte skulle vara självständiga idag om det inte vore för USA och det kalla kriget, sade Clinton, och de har nu kommit fram till att det är för besvärligt med demokrati. De vill ha en ledare som Vladimir Putin!

Clinton anspelar här på EUs och USAs kritik mot att Konstitutionsdomstolen försatts ur spel och varnar de amerikanska väljarna för att en liknande situation skulle uppstå om Donald Trump blir president i USA.

Polacker i USA har blivit upprörda över Clintons uttalande, och Frank Spula, som är ordförande i Polska kongressen i USA, hotar med att polacker i landet inte kommer att rösta på Hillary Clinton om ex-presidenten inte ber om ursäkt. (Polskie Radio och wB 18 maj 16)